Hilary Duff

Najbolji srpski forum o Hilary DUff
 
PrijemPortalKalendarČesto Postavljana PitanjaLista članovaKorisničke grupeTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Pomoc!

Ići dole 
AutorPoruka
HilaryDuff
Admin
Admin
avatar

Ženski
Broj poruka : 786
Godina : 25
Location : Na plazi sa Hilary Duff
Job/hobbies : Slusanje muzike.....
Humor : ha,ha,ha
Datum upisa : 04.01.2008

PočaljiNaslov: Pomoc!   04.01.08 23:07

Ako vam zatreba neka pomoc oko pisanja sastava, ideje, oko neke knjige, napisite ovde.....
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://hilaryduffserbia.serbianforum.info
shizzy*
U diskoteci sa Hilary Duff
U diskoteci sa Hilary Duff
avatar

Ženski
Broj poruka : 120
Godina : 24
Location : beograd
Job/hobbies : pisem price
Humor : lol
Datum upisa : 10.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Pomoc!   18.02.08 23:26

meni treba pomoc!!!!
moram za muzicko da napisem neki referat o trzalackim instrumentima i da skinem neke slike...

ako neko zna nesto o tome molim ga da napise!!!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.mikathebest.forumotion.com
HilaryDuff
Admin
Admin
avatar

Ženski
Broj poruka : 786
Godina : 25
Location : Na plazi sa Hilary Duff
Job/hobbies : Slusanje muzike.....
Humor : ha,ha,ha
Datum upisa : 04.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Pomoc!   18.02.08 23:44

Trzalački instrumenti su podskupina žičanih instrumenata. Ime su dobili po načinu na koji se sviraju: žica se trza prstima ili trzalicom.


Balalajka
Berde
Bisernica
Brač
Bugarija
Bas gitara
Električna gitara
Gitara
Gitara bez pragova
Harfa
Kitara
Klasična gitara
Lira
Lutnja
Mandolina
Tambura
Ukulele

Balalajka

Balalajka je ruski narodni instrument. Ima trup (rezonantna kutija) trokutasta oblika od jelovine, odulji uski vrat s prečnicima (dijatonski razmaci) koji završava s zatičištem, tri žice od crijeva (iznimno od čelika) na donjem kraju trupa pričvršćene o dugme, preko "konja" i vrata napete do zatika, trzaju se perom.
Pojavila se oko 1700. i zamijenila domru. Najprije je služila za pratnju pjevanja i plesa, koncem 19. stoljeća postala glazbalo skupne svirke. Danas se gradi u šest veličina (pikolo, prim, sekund, alt, bas, kontrabas).


Bas gitara

Bas gitara Martin EB18Električna bas gitara (također zvana električni bas ili bas) je električno pojačan žičani instrument koji se svira prstima ili trzalicom. Izgled basa je sličan
, ali ima veće tijelo, duži vrat i duljinu tijela, i obično četiri žice naštimane oktavu niže.
Od 1950-ih električni bas je zamijenio kontrabas u popularnoj glazbi. Bas se obično koristi za sviranje niskih bas dionica u popularnoj glazbi i jazzu. Električni bas se također koristi kao solo instrument u jazz, fusion, Latino i funk stilovima.

Električna gitara

Električna gitaraMoodswinger, 2006, Yuri LandmanElektrična gitara je glazbalo moderne glazbe kao što je rock
, metal, punk, rock and roll itd., ali primjenjuje se i u ostalim žanrovima (blues, jazz...)
Koristi elektromagnetske pick-upove koji "prikupljaju" titranje žice i pretvaraju ih u signale koje šalju pojačalu. Mogu biti šupljih ili čvrstih (eng. solid) tijela. Najpoznatije marke su Fender, Gibson, Ibanez, Jackson... Neke od njih imaju tremolu ručku kojom se ručno natežu ili otpuštaju lagano sve žice i tako stvaraju vibriranje tona. Taj se efekt puno koristi u bluesu i jazzu.
Električne gitare razlikuju se ne samo po vanjskom izgledu, već i po performansama (odnosno po pick-up konfiguraciji), pa se tako neke više koriste za žestoku rock svirku. Postoji nekoliko podjela električnih gitara, a najbitnije su: po broju "rogova" tj. postoje single cutaway i double cutaway gitare, te po broju vratova i žica. Najviše gitara ima jedan vrat sa šest žica, no postoje i gitare sa dva vrata (najpoznatija je Gibson eds-1275 SG koju je Page koristio za sviranje balade "Stairway to heaven" uživo), te gitare sa sedam žica (za vrlo tvrdu svirku) koje je malo teže svirati od onih sa šest žica, te gitare sa dvanaest žica. Poseban slučaj jest Gibson eds-1275 SG jer na donjem vratu ima šest žica a na gornjem dvanaest.
Neki su modeli električnih gitara dosegli legendarne statuse, poput Fenderovog Stratocastera i Telecastera te Gibsonovih Les Paul i SG. Čak su postale i dio imagea nekih gitarista poput Jimmya Pagea (Les Paul), Hendrixa (Stratocaster) i Angusa Younga (SG), dok je B.B. King svojoj gitari čak dao i ime - Lucille.Gitara

Klasična gitaraElektrična gitaraGitara je
s tipično 6 žica, zvuk se proizvodi okidanjem žica desnom rukom dok se pritiskanjem žica uz vrat gitare lijevom rukom mijenja visina tona. Inačice su:


  • Klasična gitara (6 žica) - poznata i kao španjolska gitara. Prve su tri žice od najlona, dok su tri zadnje od najlona omotanog tankom metalnom žicom (bronca, srebro). Vibriranje žica se pojačava u rezonantnom šupljem tijelu gitare. Popularna za klasičnu, narodnu i flamenco glazbu.  • Akustična gitara (6 ili 12 žica) - slična klasičnoj, ali s čeličnim žicama. Popularna za blues, narodnu i rock glazbu.


  • Elektroakustična gitara - akustična gitare sa šupljim tijelom i pridodanim piezoelektričnim elementom (češće) ili mikrofonom (rjeđe) koji služi za stvaranje elekričnog signala.


  • Poluakustična gitara (obično 6 žica) - hibrid izmedju akustične i električne gitare. Tijelo je šuplje i posjeduje elektromagnete. Proizvodi karakterističan topli, meki zvuk. Popularna za jazz i rock glazbu.


  • Električna gitara (6, 7, 8 ili 12 žica) - zvuk se pojačava električnim putem pomoću elektromagneta (pickupa), tako da električna gitara za razliku od akustične ima tijelo načinjeno od punog drva. Razvila se u 20. stoljeću i popularizirala kroz blues, rock i heavy metal glazbu.


  • Električna bas gitara (4, 5, 6, 8 ili vise žica) - niži raspon frekvencija od električne gitare, u bendu uz bubnjeve stvara ritamsku strukturu glazbe, iako se ponekad koristi kao i solo instrument.

HarfaHarfaHarfa - žičano glazbalo
s tipično dvije do šest oktava, s sedam žica po oktavi. Nađene su neke vrste u Africi, Europi, Aziji i Americi. Važno je da se sada koristi po cijelom svijetu iako nije tako popularna poput ostalih žičanih instrumenata.Harfa se ubraja među najstarija i najraširenija trzalačka glazbala. Ima trokutasti okvir unutar kojega je napet niz žica. Nejednake su dužine (što uzrokuje različite tonske visine) i različite boje (radi lakšeg razabiranja velikog broja žica pri sviranju). Harfa se svira objema rukama, trzanjem žica vrhovima prstiju. Ona stoji na postolju na kojem je sedam pedala.Lira (instrument)
lirom (detalj Rafaelove freske, 16. st.Lira je žičani instrument. Broj žica je varirao u različitim vremenskim razdobljima i mjestima, najčešće ih je bilo 4, 7 ili 10. Obično se na njemu sviralo pomoću trzalice, kao na gitari, umjesto prstima, kao na harfi. Prema grčkoj mitologiji, bog Hermes je napravio liru od velikog kornjačinog oklopa koji je pokrio životinjskom kožom i rogovima od antilope.


LutnjaRenesansna lutnjaLutnja označava:


  • Bilo koji trzalački žičani instrument koje ima svijeni vrat s pragovima, duboki okrugli stražnji dio i
  • instrument iz obitelji europskih lutnji.

Europska
lutnja i bliskoistočni ud imaju istog prethodnika čiji se razvoj razdvaja. Te dvije riječi vjerojatno potječu od arapskog al'ud, što znači drvo, iako Eckhard Neubauer u nedavnom istraživanju pretpostavlja da riječ potječe od perzijskog rud, tj. žica ili žičano glazbalo. Gianfranco Lotti dodaje tezu da je arapska riječ za drvo imala pejorativnu ulogu zbog zabranjivanja bilo kakve instrumentalne glazbe u ranom islamu. Također su moguće derivacije iz grčkog haleut, ribarski brod, franačkog lleut i slavenskog ладья, obje riječi sa značenjem "lađa".
U hrvatskom se svirači lutnje nazivaju lutnjistima.
Lutnja ima nježan i profinjen zvuk. Sviranje lutnje bio je obvezni dio obrazovanja te simbol uglađenosti kraljeva, plemića i ostalog plemstva. Kulturni i društveni život tog vremena nije se mogao zamisliti bez zabave uz lutnju.Mandolina
Mandolina

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://hilaryduffserbia.serbianforum.info
HilaryDuff
Admin
Admin
avatar

Ženski
Broj poruka : 786
Godina : 25
Location : Na plazi sa Hilary Duff
Job/hobbies : Slusanje muzike.....
Humor : ha,ha,ha
Datum upisa : 04.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Pomoc!   18.02.08 23:45

Mandolina je trzalački instrument. Najpoznatija je kao i amatersko glazbalo koje nikad nije palo u zaborav. Ime je dobila po svojem obliku jer na talijanskom mandolino znači "mali badem".
Hvataljka mandoline ima pragove kao i gitara, a ugađa se poput violine. Žice su od metala i poredane u četiri para, od kojih je svaki ugođen na istu notu. To omogućuje jednu od najsvojstvenijih značajki sviranja na mandolini i najučinkovitiji način održavanja zvuka, brzi tremolando između dvije note iste visine.
Katkad je mandolina privlačila pozornost skladatelja. [url=http://hr.wikipedia.org/wiki/Antonio_Vivaldi]Vivaldi je napisao jedan koncert za dvije te drugi za jednu mandolinu. Mozart je koristio u dvije pjesme iz 1781. godine – Die Zufriedenheit (K349) i Komm, liebe Zither (K351). Njegova najpoznatija uporaba mandoline je pratnja Don Giovannijeve serenade Deh, vieni alla finestra iz istoimene opere (1787.), slikovita vrsta koja se pojavljuje i u drugome Seviljskom brijaču (1782.), onome Giovannija Paisiella. Čak je i Beethoven kao mladić skladao dvije manje sonate za mandolinu. Mandolina je također bila glazbalo koje je mladi Paganini učio svirati od svog oca.


Tambura


TamburaTambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument.
Tambura je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena i drugih naroda na Balkanu, kao su je donijelo Turci u XIV. i XV stoljeću. Najstariji sačuvani pisani povijesni dokument o tamburi u Bosni i Srbiji potječe iz 1551. godine, u putopisu N. Nicolaja, pratioca francuskog konzula u Turskoj. Tambura se razvila iz žičanog instrumenta poznatog već u kulturi Mezopotamije. O pretečama tambure govore i sačuvani likovni spomenici iz Tebe u Egiptu. Daljnjim razvojem i migracijom, tambura je dospjela na područje Balkana gdje se najviše i udomila na tlu bivše Jugoslavije, prvenstveno kod muslimana; u Makedoniji, na Kosovu te osobito u Bosni i Hercegovini. Iz Bosne je seobom Bunjevaca i Šokaca prenesena u Slavoniju i Bačku, pa je u XVIII. i XIX. stoljeća postala najizrazitijim narodnim instrumentom Slavonije i Vojvodine. Najstarija sačuvana tambura je iz XIX. stoljeća.
Ukulele
UkuleleUke
Klasifikacija

Raspon tonova

Srodni instrumenti

Nema standarda.  • Ostali žičani instrumentiUkulele (havajski: ʻukulele) je su havajsko žičano glazbalo.

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://hilaryduffserbia.serbianforum.info
shizzy*
U diskoteci sa Hilary Duff
U diskoteci sa Hilary Duff
avatar

Ženski
Broj poruka : 120
Godina : 24
Location : beograd
Job/hobbies : pisem price
Humor : lol
Datum upisa : 10.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Pomoc!   18.02.08 23:53

JOJ
neverovatna si !!!!! carica si !!!!! mnogo ti hvala!!!!!!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.mikathebest.forumotion.com
lisa94
Prvi put cujes za Hilary Duff
Prvi put cujes za Hilary Duff
avatar

Ženski
Broj poruka : 4
Godina : 24
Location : beograd
Job/hobbies : odbojka
Humor : solidan
Datum upisa : 19.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Pomoc!   19.02.08 2:17

e hvala i meni je ovo trebalo za trzalacke posto idem sa shizzy u odeljenje


HVALA TI!!!!!!!!!!
Razz
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.ok-strahinja.org.yu
HilaryDuff
Admin
Admin
avatar

Ženski
Broj poruka : 786
Godina : 25
Location : Na plazi sa Hilary Duff
Job/hobbies : Slusanje muzike.....
Humor : ha,ha,ha
Datum upisa : 04.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Pomoc!   23.02.08 17:11

Nema na cemu!!!!!!!!!

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://hilaryduffserbia.serbianforum.info
Jovana-fan
Prvi put cujes za Hilary Duff
Prvi put cujes za Hilary Duff
avatar

Ženski
Broj poruka : 23
Godina : 23
Location : Uvek sa Hillary
Job/hobbies : dance,citanje
Humor : %%%%%%%
Datum upisa : 17.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Pomoc!   24.02.08 15:17

Iako meni ovo ne treba,stvarno si carica,sto si im pomogla,mislim ovako nesto malo ko bi uradio.Svaka cast!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.dulce71forumotion.com
HilaryDuff
Admin
Admin
avatar

Ženski
Broj poruka : 786
Godina : 25
Location : Na plazi sa Hilary Duff
Job/hobbies : Slusanje muzike.....
Humor : ha,ha,ha
Datum upisa : 04.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Pomoc!   24.02.08 18:00

Hvala!!!!!!!!!

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://hilaryduffserbia.serbianforum.info
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Pomoc!   

Nazad na vrh Ići dole
 
Pomoc!
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Hilary Duff :: Hilary Duff off :: Kutak za skolarce i studente!-
Skoči na: